Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Selyemakác 130-160cm (Albizia julibrissin)

13.990 Ft
12.990 Ft
7%
Az akció időtartama: 2024. 01. 06. - 2024. 03. 31.
Menny.:db
Nem értékelt
Gyártó: Dísznövény

A selyemakác, vagy más nevén perzsa selyemfa főképpen Irán és Kína területén őshonos, de Európában is régóta ültetett és kedvelt díszfa.

A kisebb termetű díszfák közé tartozik, magassága kifejlett korában 6-10 méter, lombkoronája ívelt formájú, melyet lombhullatóként télen elveszt, hogy aztán tavasszal megújulva zöldelljen a kertben! Különlegessége, hogy virágai vonzzák a rovarokat, köztük a pillangókat, így valóban élettel tölti meg a kertet maga körül!

A selyemakác ültetése akár a kisebb kertekbe is ajánlható, kezelhető mérete okán előkertekben is elfér, de népszerű utcai sorfa is. Mivel exkluzív megjelenésű, mediterrán hangulattal rendelkező díszfa, így utcafronti telepítése is jó ötlet, egyedi lombozatával, pasztelles virágaival új arculatot adhat a környéknek!

Szállítási méret: 130-160 cm

Leírás

A selyemakác kb. 6-10 m magas, rendkívül dinamikusan nő, laposan szétterülő, terebélyes, ernyős koronájú, egzotikus hatást keltő, légies megjelenésű díszfa. Ágai kissé szögletesek, ívesen lehajlók. Kérge sima, sötét szürkészöld. Lombozatát nagy, kb. 30-40 cm hosszú, 40-60 db, 0,8-1,5 cm-es levélkéből álló, kétszeresen szárnyasan összetett, világoszöld, páfrányszerű, puha levelek alkotják. Éjszakára vagy esős időben - a mimózához hasonlóan - összezáródnak, reggel újra kinyílnak.

Júniustól szeptemberig több hullámban bontja, hajtáscsúcsi fürtökben álló, kis fejecskékbe tömörülő, édes illatú, fényes, alul fehér, fölül lilásrózsaszín, a sok, 2-3 cm-es porzótól pamacsszerű, különleges virágait.  

Termés: 12-18 cm hosszú, 2-2,5 cm széles, lapos, barna hüvelytermés, ami érés után még sokáig a fán marad.

Talajban nem válogatós, de a laza, jó vízelvezetésű, közepes tápanyag ellátottságú, mérsékelten száraz talajon fejlődik szépen.

Fényigénye nagy, napos helyet kedvel.

Vízigénye közepes. Fiatal korában bőséges vízellátást, rendszeres öntözést kíván, de a pangó víztől óvjuk. Megtelepedése után már jól tűri a szárazságot.

Ültetésénél vegyük figyelembe, hogy fagyérzékeny, továbbá, hogy koronája és gyökérzete is terebélyesre nő, ezért lehetőleg déli, nyugati fekvésű, védett helyet válasszunk számára, ahol elegendő tér is a rendelkezésére áll. Metszése az elszáradt, elfagyott hajtások eltávolításából áll. Tövét télre takarjuk. Tavasszal viszonylag későn hajt ki.

Szállítási méret: 130-160 cm

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.