Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Füge 70-110 cm (FICUS CARICA)

7.990 Ft
6.990 Ft
13%
Az akció időtartama: 2024. 06. 02. - 2024. 06. 30.
Menny.:db
Nem értékelt

A földközi-tengeri országokban gyakori fügefa alacsony méretű, de elérheti a 10-12 m magasságot is. A fatörzs sima kérge hamuszürke színű, tejnedvben gazdag. Nagy levelei a széleken fogazottak, és 3-5 karéjosak. Ehető, húsos termése a füge. A fügefa gyümölcse szénhidrátokban gazdag, kitűnő tápanyagforrás. Ismert hashajtó hatása. A fügét és a belőle előállított készítményeket általában renyhe bélműködés és emésztési zavarok esetén ajánlják. Légúti panaszok esetén hatásos köptetőszer.

Szállítási méret: 70-110 cm

Leírás

A Ficus carica, azaz a fügefa egy mediterrán származású növény. Habitusát tekintve cserjévé vagy fává nevelhető gyümölcstermő, melynek kérge sima felületű és hamuszürke színű.

Kifejlett magassága jellemzően 2,5-3 méter között alakul, de akár a 4 méteres magasságot is elérheti egy szélvédett, meleg fekvésű helyen hazánkban is. A levelei nagy méretűek és karéjosak és az ágakhoz hasonlóan tejnedvet tartalmaznak, így ápolási munkák során mindig viseljünk kesztyűt.

A termése csepp alakú, mely a fügefélék jellegzetes sajátja. A héj éretlen állapotban zöld vagy zöldessárga színű, később pedig fokozatosan sötétebb színt ölt, végül lilásbarna vagy barna színű. A gyümölcs felhasználható friss fogyasztásra és konyhai feldolgozásra.

Talajban nem válogat, normál kerti talajon is jól fejlődik, de jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Nagy fény- és hőigényű növény, így meleg, napos mégis szélvédett, déli fekvésű területre telepítsük védősövény vagy fal elé. Közepes vízigényű, így nagyon fontos, hogy hosszan tartó száraz időszakokban öntözzük.

A telepítési hely gondos megválasztása kiemelten fontos a fügefajták esetében, az egészséges, jól fejlődő növény egyik alapfeltétele. Tartós szárazság esetén öntözzük a növényünket. Metszése során a ritkítás a cél. A téli fagyok károsíthatják, ezért a fagyok beállta előtt takarni kell. Ha az ágai megfagynak, akkor azokat tavasszal a sérült részig vágjuk vissza.

Ha talajszintig fagyna vissza sincs okunk aggódni, mivel újra ki fog hajtani, viszont ebben az esetben a termésérés későbbre tolódik, ezt vegyük figyelembe. A termések teljes érésben szedve a legízletesebbek, de zárt tárolóban utóérlelhetőek.

Fontos: Levele, szára tejnedvet tartalmaz, így metszési ápolási munkáit kesztyűben és hosszú ujjú felsőruházatban végezzük!

Megfelelő telepítési hely és körülmények biztosításával a betegségek ritkán károsítják, ha ezekre nem ügyelünk, akkor a füge mozaikvírus, a gyümölcsrothadás, a füge ágpenész, a fügerozsda, a füge rózsaszín rothadása, és a levélfoltosság jelenthetneke gondot.

Szállítási méret: 70-110 cm, 2-3 literes konténerben

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.